17 Ekim 2018 Çarşamba

0312 416 63 17

MAKALELER

Yiyecek Maddelerini Satın Alırken Dikkat Edilecek Noktalar

Beslenme. Büyüme, yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için besinlerin kullanılması olup, insan ihtiyaçlarının başında gelmektedir. İnsanların fiziksel, zihinsel yönden gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerinin yeterli miktarda alınmasıdır.

Yiyecek maddelerini satın alırken;

                                          * Alış veriş öncesinde,

                                            * Alış veriş sırasında ve

                                            * Alış veriş sonrasında yapılacaklara uymak gerekir.

Alışveriş öncesinde:

  1. Alışveriş öncesinde alınacak yiyecek maddelerine karar veriniz.Bunun içinde ailelerin:
    • Yiyecek maddeleri ne kadar para harcayacaklar ya da alışveriş için ne kadar para ayırdılar?
    • Nakit mi kredi kartı ile mi alacaklar?
    • Nereden ve ne zaman satın alacaklar?
    • Ne kadar satın alacaklar?
    • Hazır yiyecekleri mi satın alacaklar yoksa kendileri mi hazırlayacaklar?
    • Aldıkları yiyecekleri depolamak için uygun yer var mı?
    • Mutfakta ne kadar zaman harcayabilecekler?
    • Yiyecekleri ne zaman ve nasıl servis edecekler? gibi sorulara cevap arayınız.
  1. Bu sorular cevaplandıktan sonra mutlaka bir alış veriş listesi hazırlayınız.. Liste hazırlandığında:
    • Daha kolay ve çabuk alış-veriş yapılabilir,
    • Gereksiz alış verişler önlenir.
    • Hatta harcamalardan önemli bir oranda tasarruf sağlanır.

Alış – veriş sırasında;

  1. Alış verişlerinizi kendiniz yapınız.
  2. Yalnız başına alış-veriş ediniz.
  3. Açken alış – verişe çıkmayınız.
  4. Hazırladığınız listeye uygun alış – veriş yapınız.

5.Paketli olan yiyecekleri satın alırken üretim ve son kullanma tarihine, ağırlıklarına,

    Içinde bulunan maddelere, üreten firmanın adına, markasına, seri numarasına, nasıl     

    Muhafaza edileceği, nasıl hazırlanacağı, içersinde bulunan katkı maddeleri gibi etiket  

   bilgilerini mutlaka okuyunuz.

  1. Depolama imkânınız varsa toptan alış veriş yapınız. Bu durum zaman, enerji ve paradan tasarruf sağlar.
  2. Bazı yiyecekler günün ya da haftanın belirli saatlerinde alınız. Semt pazarları akşam saatlerinde daha ucuz olur. Bazı süpermarketlerinde alışveriş günleri vardır. Bunları takip edebilirsiniz.
  3. Alışveriş yerlerinin fiyatlarını karşılaştırınız, aynı marka ya da kalitedeki yiyecek maddelerini ucuza satan yerlerden satın alınız.
  4. Alışverişi aceleye getirmeyiniz. Ürünleri, fiyatları karşılaştırma, ambalajlı ürünlerin üzerindeki etiket bilgilerini okumak için yeterli zaman ayırınız.
  5. Düzenli olarak satın aldığınız yiyecek maddelerinin fiyatını öğreniniz. Et, süt, ekmek, yumurta, temizlik maddeleri gibi.
  6. Farklı markalar birbiri ile kıyaslayınız. Toptan ya da perakende fiyatları kıyaslayıp size en uygun olanı tercih ediniz. Birbirinin yerini tutabilecek yiyecek maddelerinden ucuz olanını tercih ediniz.
  7. Farklı markaları da deneyiniz.
  8. Mümkün olduğunca sebze ve meyveleri mevsiminde satın alınız.
  9. Ucuz olan, ancak kaliteli yiyecek maddelerini tercih ediniz.
  10. Zamanınız uygunsa makarna, salça, konserve, mayonez, tarhana, dondurulmuş gıdaları evde kendiniz yapınız.
  11. Satın alınan yiyeceklerin kalitesine dikkat edin.

     * Kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur, pirinç ve unun böceklenmemiş ve küflenmemiş olmasına dikkat edin.

     * Meyvelerin ve sebzenin düzgün, pürüzsüz, pörsümemiş, doğal görünümlü olanı, rengi parlak ve canlı olanlarını tercih edin.

     * Yeşil yapraklı sebzelerin yaprağı bol ve yeşil olanları, patatesin yeşillenmemiş ve çillenmemiş olanını alın. Fasulyenin kılçıksız olanını ve kolay kırılanı tercih edin.

     * Yumurtanın kalitesi iri ve taze olanınıdır. Taze yumurta ağırdır ve kırıldığında sarısı ortada beyazı kenarında düzgün durur. Yumurtanın kabuğu temiz olanını, çatlak olmayanını tercih edin.

     * Balığın taze olanını seçin. Taze balığın solungaçları kırmızı, pulları yapışık, görünüşü diridir hoş olmayan bir kokusu yoktur.

     * Depolama imkanınız sınırlı ise ihtiyaçtan fazlasını almayınız, bittikçe satın alınız.

  1. Satın alınan yiyecekleri uygun koşullarda saklayınız.

 * Pirinç, bulgur, kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek gibi besin maddelerinin içersindeki taş, çöp gibi yabancı maddeleri ayıkladıktan sonra bez torbalarda saklayın.

* Yağları kapalı olarak serin ve ışıksız yerde saklayınız.x

* Taze sebzeler çok dayanıksız olduklarından ıspanak, marul gibi sebzelerin köklerindeki çamurları ve tozları gidecek şekilde yıkadıktan sonra naylon torbalara koyarak buzdolabında 3-5 gün saklayabilirsiniz. Diğer taze sebze meyveleri eğer üzerinde çamur varsa yıkadıktan sonra yoksa yıkamadan temiz naylon poşetlere koyun ve poşetlerin birkaç yerinden delik açarak buzdolabının sebzelik bölümünde saklayın. Poşetin delinmesindeki amaç sebzelerin poşetin içinde nemlenip çürümelerini önlemektir.

* Patatesi orta nemlilikte, karlık ve hava akımı olan yerde, kuru soğanı serin ve kuru yerde saklayınız.

* Günlük tüketeceğinizden fazla et satın almışsanız pişirilecek miktarda ayırarak buzlukta saklayın ve buzu çözdürülen bir eti bir daha dondurmayın ve hemen kullanın.

* Yumurtayı yıkamadan buzdolabında 1-2 hafta saklayabilirsiniz. Kullanmadan önce mutlaka yıkayın.

* Sütü buzdolabında  buzluğa yakın olan yerde yani üst raflarda saklayın.

* Hiçbir işlem görmemiş yani sokaktan alınan sütleri önce kaynatıp (süt kaynadıktan sonra karıştırarak beş dakika kaynatın) sonra dolaba koyun ve 1-2 gün içinde tüketin.

* Uzun ömürlü sütü  açtıktan sonra üç gün içinde tüketiniz.

* Ekmeği günlük alınız. Ekmek iki günden fazla bekleyecekse buzdolabında muhafaza ediniz.

* Eğer derin dondurucunuz varsa yiyecekleri daha uzun süre burada saklayabilirsiniz ve derin dondurucudan çıkardığınız yiyecekleri çözdürdükten sonra tekrar dondurmayınız ve hemen kullanınız.

* Satın aldığınız dondurulmuş yiyecekleri üzerindeki etiket bilgilerine dikkat ediniz.

 Alışveriş sonrasında:

  1. Harcanan paraya karşılık en iyi gıda maddesinin alınıp alınmadığını,
  2. Alınan yiyeceklerin istenen miktarda olup olmadığını,
  3. İstenilen kalitede ve amacına uygun olarak alınıp alınmadığını değerlendiriniz.

     Ortaya çıkan aksaklıklar bir dahaki alışverişte giderilmeye çalışılmalıdır.